e-sigaret batterij info

de batterij is een onmisbaar onderdeel van de esigaret

Een e-sigaret is altijd voorzien van een batterij. Zonder batterij is geen verdamping mogelijk. De batterij levert de daarvoor benodigde energie. Wegwerp e-sigaretten zijn doorgaans voorzien van een niet oplaadbare batterij. In andere e-sigaretten bevindt zich doorgaans een oplaadbare batterij. Een batterij is een verbruiksartikel dat een bepaalde tijd meegaat. Enige kennis van dit onmisbaar onderdeel van de e-sigaret is wenselijk.

De capaciteit van een batterij

Bij een bepaalde stroomsterkte levert een batterij over een bepaalde periode een hoeveelheid energie. Die hoeveelheid energie is de mAh (mili ampère-uur). Een batterij van 200 mAh gaat langer mee dan een batterij van 100 mAh. De batterij van 200 mAh heeft een hogere capaciteit. Je kunt je e-sigaret dus langer gebruiken. Een batterij met een hogere capaciteit hoeft minder vaak te worden opgeladen. De capaciteit van een batterij, dus de tijd dat een batterij meegaat zonder opgeladen te worden, wordt bepaald door de grootte en de dikte van een batterij. Er zijn batterijen voor e-sigaretten te koop met een capaciteit van 100 tot 5000 mAh. De krachtigste uitneembare batterijen worden gebruikt voor de zwaardere toestellen. Bij een krachtig toestel als een MOD kun je het wattage instellen. Je kunt dan grotere dampwolken produceren. Bij een hoog wattage wordt veel energie verbruikt. Een MOD is daarom voorzien van krachtige batterijen die indien nodig snel kunnen worden verwisseld.

De beperkte levensduur van een batterij

De levensduur van een oplaadbare batterij is niet onbeperkt. Een oplaadbare batterij kan circa 250 keer volledig worden opgeladen. Dat zijn bij heavy use van de E-sigaret (vergelijkbaar met enkele pakjes gewone sigaretten per dag) circa 6 maanden. Bij light use (vergelijkbaar met minder dan een pakje per dag) gaat de oplaadbare batterij circa 18 maanden mee. Meer dampen en dus meer herladen leidt tot een kortere levensduur van de oplaadbare batterij.

Hoe je het maximale uit je oplaadbare batterijen kunt halen

Natuurlijk wil je graag dat de oplaadbare batterijen maximale prestaties leveren. Batterijen moeten op de juiste wijze worden gebruikt en opgeladen. Daarom moet je een aantal dingen doen: batterijen opladen bij kamertemperatuur, niet te lang opladen, batterijen opladen als ze half geladen zijn (minste capaciteitsverlies), laad de batterij opnieuw op als de batterij nog niet volledig leeg is, probeer de batterij niet te snel op te laden, zorg dat je de batterij niet te zwaar belast en stel de batterij niet bloot aan extreme temperaturen.

e-sigaret